תחרות: מרכז חולון, ישראל // הצעת Archi-Tectonics Architects+Bea Architects >>

יום ראשון, דצמבר 12, 2010 | , , , |

Holon "City center" competition // Architect Winka Dubbeldam of Archi-Tectonics-"The leading architect"Architect Batia Svirsky-Melloul of Bea Architects & Town Planners- "The local architect" Propsel >> 

כפי שדיווחנו כאן ,לפני כשבועיים הוכרזו המשרדים הזוכים בתחרות האדריכלית הבינלאומית שערכה עיריית חולון למרכז העיר חולון. 
34 עבודות הוגשו לתחרות האדריכלית הבינלאומית הפתוחה עם מוזמנים, עליה הכריזה עיריית חולון בחודש מאי השנה. התחרות כללה תכנון של מרכז השירות והתרבות החדש של חולון, שיכלול בניין עירייה חדש, אולם קונצרטים, מרכז מוסיקה ומתחם של מסחר, משרדים ומגורים, בעירייה מקווים, שהמרכז החדש יציע לתושבים ולמבקרים חוויה עירונית מהנה ומעניינת עם מגוון אפשרויות הפונות לטעמים שונים ויקרין על ההוויה העירונית כולה. התחרות הינה ע"ש פנחס אילון ז"ל, ראש העיר השני של חולון, שפעל לפיתוחה ולשגשוגה של העיר במשך 34 שנים.

אנו מביאים לכם את הצעתם של משרד ארכי-טקטוניקס [Archi-Tectonics] מניו יורק שהיה מבין שלושת המשרדים הבינלאומיים שהוזמנו לתחרות.


מדברי האדריכלים: 


חולון, כמו ששמה מרמז היא עיר אשר נוסדה בדיונות החול באזור זה שבישראל.

סימנים של עקבות בעלי חיים ותנועות האדם לאורך רשת של נתיבים שמובילים בין הדיונות אל יעדים טבעיים ומלאכותיים שונים מהווים מרקם, אשר נחצב לתוך האדמה במהלך השנים. מסלולים אלה הם פרשנות פיזית וגיאוגרפית של מישהו שעובר דרך המעבר הטבעי כדי לאפשר קלות תנועה וחופש בארץ. רעיון זה היווה השראה גדולה עבור הפרויקט, המתרגם ו"חוצב" באדמה את דמותה של מרכז העיר.




חולון ידועה כאחת הערים המוצלחות ביותר בישראל. המנהיגות העירונית האחרונה חתרה לשיפור וצמיחה של העיר.כתוצאה מכך, העיר שינתה את סטטוס הביניים שהיה לה בעבר לעיר מוצלחת עבור משפחות צעירות וילדים -העיר כבר זכתה למותג "עיר הילדים".

הפיתוח של לב חולון הוא לא רק שלב בהתפתחות "עיר הילדים", זהו גם סמל לאלמנט של התבגרות המרכז ללב בעל מאפייני תרבות ועיצוב - המבוקש בעיר של זוהר ועיצוב. יישום של מוזיאון עיצוב חדש על ידי המעצב הבינלאומי הנודע רון ארד היה מהלך אסטרטגי של מתכנני העיר על מנת לפתח שפה חדשה ומיתוג מתוחכם של העיר. עם זאת, עדיין חסר הפיכתו של המבנה האורבני של העיר, הזקוק להתפתחות כדי להגדיר סגנון חיים עירוני מודרני.

פרויקט "מרכז העיר", אשר יהפוך את מרכז העיר אל יעד של מתקנים ציבוריים יהפך בתקווה גם למוקד העצבים-העירוני תרבותי.



מחבר עירוני

ההצעה שלנו יצרה רשת חיבור פתוחת-קצה, האורגת שירותים מרכזיים ו"מערכת תשתיתית," עם השדרה המתוכננת ועם מוסדות התרבות הקיימים. מחבר עירוני חדש זה יצור סדרה של כיכרות מוצלות המציע חוויה עירונית מסוגננת, עם שטחי קמעונאות פעילים, פעיליות תיאטרון ושטחים ירוקים, אשר תמשוך את האוכלוסייה שרוצה סגנון זה של חיים.


הרעיון העיקרי של המחבר העירוני הוא לתרגם את מסלולי החול שפותחו באופן טבעי לשפה אדריכלית של שבילים מלאכותיים, אשר יוצרים "כיסים" של מרחבי פעילות מוצלת. המחבר "יסרוג" יחד את השירותים השונים הנמצאים במתחם המרכזי, ובמקביל יאפשר גישה נוחה וקלה לכולם.
בשלב זה, נדרש תכנון בקנה מידה עירוני לעיר המתייחסת לצמיחה עתידית מתוכננת ולא התקן איקוני יחיד המתעלם מהעתיד התוסס הפוטנציאלי של העיר.



מסיבה זו, צוות התכנון העירוני החליט להוסיף את השירותים המרכזיים ההולכים וגדלים כבר במרכז : משרדי העירייה, מרכז מוזיקה לאירועים, אזור מגורים ומתקנים קמעונאיים ואת כל התוכניות כי שיתפקדו כעוגן לפעילות שונות העלולות להתרחש בכל שעות היום, כגון ימי זיכרון ואירועים חגיגיים.

גשר כמחבר כפול: גשר להולכי רגל תלת ממדי ושביל בגובה 7 מ' יחצה את הכביש ויקשר את בניין העירייה לשירותים העירוניים הסמוכים, המדיאטק ומוזיאון העיצוב במזרח, לקניון ,לאזור המתוכנן למגורים עירוניים, לפארק בצפון ולמכללה הטכנולוגית בצפון מערב.




מסלולים מוגבהים אלו עבור שבילים להולכי רגל ושבילי אופניים יהוו אלמנטים של חיבור עם מספר רב של משמועויות: יצירת שבילים מקשרים, חללים מוצלים וכיכרות ופארק עירוני תלת ממדי. באופן זה הציבור יכול להיות "מורם" כדי ליצור קשר עם המתקנים העירוניים והגופים העירוניים יכולים להיות "מורדים" למפלסי הרחובות העירוניים על פי האירוע או המצב.

תכנית אתראתר הפרוייקט מאורגן באופן, אשר מתייחס גם לפונקציונאליות וגם לתנאים אקלימיים: בניין משרדים העירוני הופנו לכיוונים צפון-דרום בחלק המערבי שמדרום לאתר. בעקבות זאת, גם יחידות המגורים לאורך רחוב אורנה פורת, הנמצאים גם בכיוון מצפון לדרום. האודיטוריום ומרכז המוסיקה ממוקמים בחלק הצפון מערבי של האתר.



מיקום השירותים העירוניים ויחידות המגורים לכיוון צפון פועלים בהיבט רב שימושי : המסלולים המוגבהים יוצרים "כיסים" עם כיכר עירונית מרוצפת ,כניסה לבית המשפט, לאודיטוריום לתיאטרון החיצוני ולמתקני מרכזי הקניות.



השבילים המוגבהים ב-7 מטר מתמזגים עם הגג הירוק של האולם שמתפקד גם כאולם חיצוני. האזור הפונה לכיוון צפון מערב מול נהנה ממשבי בריזה בשעות המוקדמות של הערב המגיעים מן הים. המיקום המדויק של כל האלמנטים באתר יניעו זרימת אוויר נעימה וטבעית מעל האתר לתוך המגדל העירוני, אשר עוצב "לנשום".



בלילה האוויר הקריר יצנן את הקומות הגבוהות, ביום האוויר חם יצא מהבניין.



בניין העירייה

בניין העירייה משמש כמבנה איקוני בזכות עצמו. המגדל משלב את שירותי הליבה המוניציפאליים ואת קומות המשרדים, אך מאפשר שירותים משותפים ופונקציות כפי שנדרש על ידי שני משתמשים נפרדים. כדי להקל על המגדל, הוא מכיל שתי גרעינים, אחת במזרח ואחת במערב.


למגדל יש שני נפחים נפרדים המאפשרים את האינדיבידואליות של המחלקות השונות. בו זמנית המגדל משפר את הקישוריות באמצעות אטריום זכוכית וגשרים. חזית הבניינים מגדירה בבירור את שני המשתמשים אך עם זאת מבטאת שפה אדריכלית אחת ואחידה.



הגשר המורם מתחבר לבניין המשרדים הכללי בגובה של 7 מטר, ויורד למפלס הפרטי הראשי של העירייה ולכניסה שנמצאת בגובה של 3.5 מ', אשר לאחר מכן "מתקפלת" על מנת לפגוש את הכיכר הציבורית מתחת בגובה הרחוב (0.00+).הקומות העירוניות הנמוכות מכילות את המתקנים שהכי נגישים לציבור, כגון המודיעין, משרדי האיגודים, גלריות ומועדון הגמלאים, בשילוב עם מתקנים כללית כגון בתי קפה וכו '.



ברחוב פורת אוראן אנו מוצאים את הלובי משותף של בניין העירייה והמשרדים עבור גישה לרכבים, ולהכניסה לחניון שמתחת.

המגדל ה"נושם"

אחד הקריטריונים המשמעותיים ביותר בעיצוב המגדל היה האוורור הטבעי שלו והשליטה האקלימית הפסיבית.לחות ותנאים חמים של אזור החוף דורשים אוורור אוויר קבוע שהפך למושג מפתח בעיצוב של מגדל משרדים.



לכן הקומות הנמוכות הפתוחות נועדו להפיק תועלת מזרימת האוויר שנוצרת על ידי אפקט ברנולי ומתפקדים כ"ריאות אקלימיות" האוספות את אוויר הלילה הקריר של החללים העירוניים הממוקמים מעט גבוה יותר.



כאן נכנסת מערכת airtube המחלחלת למגדל כמו אוורור טבעי .מערכת ה-airtubes מתחברת לשלושה גנים הפתוחים לשמיים, אשר בנוסף מסננים את האוויר. בעונות החורף המערכות הללו יתפקדו בצורה אופטימלית, בעוד שבחודשי הקיץ החם והלח, המגדל היה ממוזג.


החזית הדרומית מוגנת מפני הקרינה הקשה של השמש באמצעות חזית כפולה עם מעברי שירות, השכבה החיצונית היא סדרה של פאנלים פוטוולטאים. החזית צפונית, חופצה בזכוכית בידודית המאפשר מבטים לעבר קו הרקיע של תל אביב ואזור המע"ר.


בנייה למגורים
מערבה לבניין העירייה תוכננו יחידות הדיור. שלושת המבנים מכילים ארבע דירות בעלות אבטיפוס אופייניות לכל קומה, עם אפשרויות עבור דופלקסים ופנטהאוזים המכוונים לכיוונים צפון-דרום.


בנייני המגורים תוכננו גם כתכנון בר קיימא: הם פונים ל"פארק עירוני" ירוק מעל התיאטרון עם גנים אנכיים ירוקים ומאחוריהם מרפסות גדולות. החזית שלהם לרחוב פורת אורן מוטה קדימה ב-7 מעלות על מנת "לחתוך" את קרינת השמש הקשה בקיץ מדרום, ובמקביל לאפשר לשמש החורפית לחדור לחללי המגורים כמה שיותר עמוק. הכניסה הראשית ליחידות אלו נמצאות ברחוב פורת באוראן הן הולכי רגל וכלי רכב.




האודיטוריום, מרכז המוזיקה ואזורי הקניות
אולם הקונצרטים והמרכז למוסיקה שקועים למחצה באדמה ובכך יוצרים מרחב בר קיימא הן עבור הטמפרטורה הנעימה והן עבור האקסוטיקה. תכנון זה מאפשר גישה לגג המתפקד כאזור ירוק עם תיאטרון חוצות.


בין המרכז לתיאטרון ומוסיקה תוכננה כיכר שקועה המוארת בעקיפין מאור הקמטים שבגג האטריום, ומחזית הזכוכית לצומת, ובכך מאפשרת מבטים אלכסוניים דרך המתחם לבניין העירייה. לכיכר יש לובי משותף עם בר/בית קפה.


ניתן להיכנס למכלול השלם או מגשר גבוה או מרחבה נדיבה בקומת הקרקע המתוכננת עם הכניסה לתיאטרון. בכיכר זו יש מדרגות עולות "איטיות" אשר מתפקדות גם כמקומות ישיבה בחוץ המופנות למתקני המים (בדומה ללינקולן סנטר בניו יורק). למרכז למוסיקה יש כניסה משלו מרחוב גולדה מאיר.



אנו סומכים כי תוכניתנו לפיתח מרובה של שבילים הפתוחים לציבור לבין תת חלוקה של האתר יאפשר למרכז להפוך למרכז תוסס, רגיש לסביבה, עם אורח חיים חיים עירוני מוצלח המגדיר את העיר חולון.



מה דעתך? אהבת? שתף את חבריך אולי גם הם יאהבו? [כפתורי שיתוף בצד שמאל למעלה]

Facebook Comments

0 Responses So Far:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר