חידוש "גן יעקב", תל אביב // ת.מ.א תכנון מרחב אורבני >>

יום שני, ינואר 10, 2011 | , , |

Gan Yaacov // tema >>


עיריית תל-אביב - יפו קידמה בשנים האחרונות מספר פרויקטים לטובת חגיגות מאה שנה להיווסדה . אחד הפרויקטים המשמעותיים והמרכזיים הינו חידוש מרכז התרבות שלה, הכולל את היכל התרבות, מוזיאון הלנה רובינשטיין, תיאטרון הבימה, וכיכר מרכזית המחברת את כולם בתכנונו של הפסל הסביבתי דני קרוון.








מתחת לכיכר הוקם חניון תת קרקעי אשר משרת את מתחם התרבות .

כיכר התרבות החדשה ממוקמת בהצטלבות דמיונית של השדרות חן, רוטשילד ובן ציון, אשר שופצו לאחרונה והפכו למוקד משיכה אורבני עם תנועת הולכי רגל ערה בין מוקדי הבילוי והתרבות שלאורכם.






מרכזיותה של הכיכר אפשרה לחבר ישירות בין שדרות רוטשילד לשדרות חן, מעבר גישה אשר לפני השיפוץ היה פתלתל וסבוך. חיבור זה התאפשר בתכנון משולב של כיכר התרבות ושיפוץ-שחזור גן יעקב ההיסטורי.



גן יעקב תוכנן על ידי רכטר זרחי פרי אדריכלים בשיתוף אדריכל הנוף של עיריית תל-אביב דאז אברהם קרוון ב 1963. הגן תוכנן כהמשך ארכיטקטוני של אודיטוריום היכל התרבות ומוזיאון הלנה רובינשטיין.





הגן תוכנן סביב שלושה עצי שקמה היסטוריים, ולכבודם מערכת מורכבת של מפלסים איפשרה חיבור זורם באמצעות רמפות, מדרגות ומדרונות מגוננים אל תוך לובי היכל והרחובות הסובבים .



בעבר , הולכי רגל הבאים משד' חן נכנסו אל תוך הגן באמצעות גרם מדרגות, ומצאו עצמם נמשכים מעלה בעזרת רמפה ארוכה אל הקומה השניה. הקומה השניה מאפשרת מבט מרתק אל הכיכר, אך מבחינת הזרימה האורבנית,מצאה את עצמה אבודה בתוך הגן .





חידוש גן יעקב הציעה, מתוקף חידוש מתחם התרבות, מעבר נהיר וחדש בין השדרות תוך שימור מקסימלי של האופי והחומרים של גן ההיסטורי.






שיקום ושחזור גן יעקב כלל את שלושת המפלסים שלו : קומת הקרקע, הקומה השניה ומפלס הפרגולה המרחפת. שיקום קומת הקרקע כלל פירוק פלישות וביתנים ארעיים, עקירה של צמחיה לא מקורית, ושתילה מחודשת בהתאם לתוכניות היסטוריות.









כמו כן חודש התוואי של המזרקה ההיסטורית תוך שילוב גשר מעבר לכיכר התרבות.




הקומה השניה שהיתה נגועה בבעיות איטום פורקה לחלוטין ורוצפה מחדש בריצוף משוחזר. שיקום קומת הפרגולה והעמודים היה האתגר הגדול של הפרויקט, אשר כלל העמקת יסודות, שיקום בטונים ושחזור של שלושה סוגי טיח שונים אשר היו במקור.



לבסוף , היות והמתחם משרת קהלים בעיקר בלילות, היה למתכננים חשוב לנצל את היתרונות הארכיטקטוניים של הפרגולה לטובת סכימת תאורה תיאטרלית אשר תהפוך את הגן למוקד של ממש.







הפרויקט הסתיים בשנה שעברה ועלותו הסתכמה בכ-9 מליון ש"ח.


מה דעתך? אהבת? שתף את חבריך אולי גם הם יאהבו? כפתורי שיתוף : 

Facebook Comments

2 Responses So Far:

אנונימי אמר/ה...

אחת הגדולות של שיפוץ הגן היא בכך שדוקא כאן לא נכנעו ללחצי מחלקת השימור השמרנית בדרך כלל ושמו את החשיבות העירונית והחיים היום מעל הערך השימורי

אנונימי אמר/ה...

עבודה עצובה מאד, שלא רק מציגה נוף דל, אלא הופכת את כל הרעיון של הגן למשהו אחר תוך טרמינולוגיה של שימור ושיפור.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר