זכיה בתחרות: בית הספר לניהול וכלכלה, תל אביב // נעמה מליס אדריכלים >>

יום שבת, יוני 04, 2011 | , , , , |


בית הספר לניהול וכלכלה // נעמה מליס אדריכלים >>


בשנת 2006 יצאה מכללת תל אביב יפו לתחרות אדריכלים לתכנון בית הספר לניהול וכלכלה, בה זכה משרד נעמה מליס אדריכלים. המבנה, 6,507 מ"ר גודלו, תוכנן בהתאמה לתכנית האב והבינוי של הקמפוס ולפרוגראמה שהוכתבה ע"י המכללה והוא מותאם לקמפוס, לא רק בנפח ובהעמדה, אלא גם בחומרים: אבן, עץ, זכוכית ובטון.

מטרת הבניין הינה ליצור סביבת לימודים מיטבית, תוך ניצול ההקשרים הספציפיים ורוח ביה"ס לניהול וכלכלה ליצירת בניין ייחודי, בעל זהות ברורה, המשתלב בעיר ובקמפוס.





רקע היסטורי ותכנוני – התב"ע ותכנית הבינוי של מתחם המכללה:

המכללה האקדמית של תל-אביב-יפו, הקימה את קריית הקבע שלה ביפו.
שטח המכללה נמצא במתחם שהיה ריק לאורך השנים, למרות ניסיונות חוזרים להשלימו ולשלבו ברקמת העיר.

בסוף שנות ה 60 נבנה במתחם ביה"ח אייזנברג. קשיים רבים הובילו להפסקת הפרויקט והותירו את שלד הבניין עזוב לשנים רבות.

עיריית ת"א בשיתוף עם מנהל מקרקעי ישראל הקצתה שטח של כ- 40 דונם לבניה במתחם בית החולים. תכנית "מתחם אייזנברג" ופרויקטים גדולים בסביבה, היוו הזדמנות לגיבוש עיר בעלת מבנה עשיר שתהווה המשך לשכונות דרום ת"א מצפון למתחם המכללה והמשך לרקמת העיר יפו במערב ותאחד את המרקם שסביבה.

תכנית הבינוי מרכזת את הבניה במרכז השטח ומקיפה את מבני הקמפוס ברצועת ירק. היא ממשיכה את מדרחוב דנטה ומקשרת אותו דרך הקמפוס למערב. את המתחם חוצה שדרת הולכי רגל ראשית שלאורכה מוקמו רוב המבנים.

תכנית הבינוי מיקמה את בית הספר לניהול וכלכלה בצמוד לכיכר הכניסה לקמפוס כך שחזיתו המערבית מהווה דופן ותיחום לכיכר הציבורית.

חזיתו הדרומית של המבנה נפתחת לשדרה הראשית של הקמפוס. כמו כן קבעה תכנית הבנוי מבנה דמוי L שיחד עם מבנה ווסטון למדעי המחשב תוחם חצר מכיוון צפון המשכית לחללים ירוקים אחרים.

הפרוגראמה:
המכללה הגדירה פרוגראמה שכללה את מספר המשתמשים (1000 סטודנטים ו1000 אנשי סגל) , את הפונקציות הנדרשות ושטחיהן (אודיטורים,כיתות לימוד, מעבדות מחשב, חדרי סמינרים, אולמות עיון, משרדים ואדמינסטרציה), כמו גם דרישות טכניות ומערכתיות.

עקרונות התכנון:

1. שתי מערכות גיאומטריות: הבניין פועל בשתי מערכות גיאומטריות עיקריות: האחת נובעת מהשדרה של הקמפוס. השנייה ממדרחוב דנטה וקצה מבנה בי"ס למחשבים הסמוך.


2. שתי מסות מנותקות: מתוך מערכות הצירים, הורכבו שתי מסות נפרדות בהסטה. מסה אחת, בבטון חשוף, ממוקמת בהמשך למבנים שלאורך מדרחוב דנטה. מסה זו ניצבת בגובה שתי קומות מעל הכניסה, ויוצרת את החזית הייצוגית לשדרה ולכיכר. המסה השנייה, בגמר אבן, מהווה המשך ישיר לחזית הגן של בניין מדעי המחשב ופונה לגן הפנימי.






3. חזית לכיכר: בחזית הפונה ליפו נשמר קנה מידה המתאים לבינוי הקיים במכללה ולבינוי הציבורי בסביבה, ונוצרה סיטואציה אופיינית ביפו, של "הצצה" מעבר לקיר אבן.

4. חלל מרכזי: חלל ציבורי מרכז את התנועה הורטיקאלית במבנה ומבטל את הצורך במסדרונות. חלל זה מאפשר ראות בין שלושת מפלסי הכיתות ומעודד מפגשים בלתי פורמאליים. לחלל גובה כפול וחזית שקופה לשדרה הראשית של הקמפוס, כך נוצרת אינטראקציה מורכבת בין פנים הבניין לשדרה הראשית ובין החיים הפנימיים של הבניין לחיי הקמפוס.



5. הימנעות ממסדרונות: פתיחה של הכיתות לחלל נותנת לסטודנטים אפשרות לבלות את ההפסקות שלהם במקום שיש בו קשר לטבע, מפגשים רבים עם הסטודנטים האחרים, אור ואוויר. בקומת הקרקע מתפקד החלל המרכזי כטרקלין המצויד בכורסאות וקישורים אלקטרוניים, לנוחיות הסטודנטים.



6. מפגשים ושהייה- בניין לימודים מודרני: כיום עומדים לרשות הסטודנטים אמצעי לימוד רבים ומגוונים וביכולתם להתחבר למקורות אינפורמציה מכל חלל שמרושת אלחוטית.

בבית הספר לניהול וכלכלה תוכננו מגוון חללים כדי לתת את התנאים האידיאליים לסוגי הלמידה השונים:
כיתות לימוד פרונטאליות וחדרי הרצאות מאובזרים בציוד מתקדם,מעבדות מחשבים,חדרי סימולציה עסקית,
חדרי עיון פתוחים ללימוד אישי או קבוצתי עם מחשבים ניידים או ספרות,פינות ישיבה שמפוזרות ברחבי הבניין, שטחים פתוחים מוצלים



7. מבטים לכל כיווני העיר: הפתחים תוכננו כך שימסגרו מבטים נבחרים של העיר: בחזית הדרומית והמערבית צופים אל יפו ובחזית הצפונית אל תל אביב.



8. אקלים:
איוורור טבעי: ההעמדה של הבניין על ציר מזרח-מערב אפשרה פתיחה לרוח המערבית, מעבר שלה לאורכו וצמצום הצורך במיזוג אויר.

תאורה טבעית: החלל הציבורי פונה לדרום ומתוכנן כך שבחודשי החורף תהיה בו שמש ישירה ובחודשי הקיץ הוא מוצלל ומקבל תאורה טבעית אך מסוננת. התאורה הטבעית תורמת לרווחת המשתמשים בבניין, מקשרת אותם לסביבתם הטבעית וחוסכת עלויות חשמל. כל חללי הבניין מוארים באופן טבעי : החלל המשותף והמעברים, כיתות הלימוד, חדרי הצוות והסגל.

הצללות: ההצללות תוכננו בהתאם למיקומן ובעזרת ניתוחים אקלימיים של יועץ מומחה לנושא.
בדרום: רפפות וגג שמצלילים בקיץ אך מאפשרים חדירת קרני שמש בחורף.
בכיתות: תריסים בתוך מערכות החלונות.
מערכות הפעלה וחומרים: הזכוכית בבניין מסוג סולארבנד 60 בידודית עם מקדם הצללה 0.35 ובסקיילייט עם הדפסה בשתי שכבות לצמצום הקרינה. בכיתות כיבוי אוטומאטי של התאורה כאשר אין משתמשים לצמצום צריכת האנרגיה.

9. הקשר לחוץ: שלל חללים פתוחים ברמות ציבוריות משתנה – רחבת כניסה ושהייה מוצללת לאורך שדרת הקמפוס, פטיו אינטימי לסגל האדמיניסטרציה, חצר צפונית גדולה שממשיכה את רצף השטחים הפתוחים של קמפוס, מרפסת בין הכיתות ומרפסת גג בקומת הסגל האקדמי.



הארגון הפרוגרמאתי:
הפונקציות שמשרתות את מרבית הקהל ממוקמות במקומות הנגישים ביותר: בקומת הקרקע נמצאים המשרדים, חדרי העיון, הטרקלין והאולמות הגדולים.

בקומה הראשונה ממוקמות מרבית הכיתות וחדרי הסמינרים. חלק מהכיתות מדורגות ומתפקדות כאודיטוריום קטן. הריהוט בכיתות, אף הוא התכנון משרד מליס הינו חלק אינטגראלי מהחדר ומשתלב בצבעוניות ובחומרים.



בקומה השנייה מוקמו כיתות נוספות, מעבדות המחשבים וחדרי הסימולציה העסקית.

בקומה השלישית מוקם הסגל האקדמי. הפרדת הסגל וקומת ההוראה הינה בקשת המזמין הרואה בהפרדה זו אמצעי המעודד את הסגל לשהות בבניין שעות ארוכות ללא הפרעה הסטודנטים.

חומרים ופרטים: 
בטון חשוף, עץ ו אם.די.אף


ריהוט הכיתות ואגפי האדמיניסטרציה תוכנן עלי ידי משרד נעמה מליס בהתאם לרוח הבניין ובשימוש נרחב ב אם.די.אף מחורץ כקו המשכי לחללים הראשיים .

הקשר והזרימה החזקה בין פנים - חוץ במבנה מאפשרים לו להשתנות עם העונות ובכך להגיב על התקדמות שנת הלימודים.החללים המורכבים והקשרים בניהם מעודדים מפגשים בלתי רשמיים חברתיים שבמהות החיים הסטודנטיאליים.



צוות התכנון: אדריכלית נעמה מליס, אדר' אורלי צרפתי, אדר' ילנה פליי, אדר' רותם אליאב ואדר' אמיר אלכופר

Facebook Comments

0 Responses So Far:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר