חדשות: משרד קימל אשכולות זכו בפרס רכטר לאדריכלות // בית הלוחם, באר שבע >>

יום רביעי, יולי 20, 2011 | , , |

Beit-Halochem Rehabilitation Center Beer-Sheva, Israel // Kimmel-Eshkolot Architects >>

פרס רכטר הינו פרס על תכנון אדריכלי המוענק מידי שנתיים לזכרם של זאב רכטר ובנו יעקב רכטר בחסות משרד התרבות והספורט.

בחלוקת הפרס הוחל בשנת 1962, כאשר משרד השיכון, חברת עמידר ומשפחתו של זאב רכטר הקימו קרן לחלוקת פרס דו שנתי בסך 3,000 לירות, המוענק על ידי אגודת האדריכלים בישראל.

לאחר מותו של יעקב רכטר בשנת 2001 הפרס נקרא גם על שמו, עבר לאחריות משרד התרבות והספורט וכולל שני פרסים: פרס עידוד לאדריכל צעיר בסך 10,000 ש"ח ופרס עבור הישג אדריכלי על מבנה או קבוצת מבנים משולבת, בגובה של 25,000 ש"ח. הפרס ניתן למבנה עד 10 שנים משנת הקמתו.

בין הפרויקטים שהתמודדו השנה על הפרס היו בית הספר לניהול וכלכלה של המכללה האקדמית תל אביב-יפו/ משרד נעמה מליס אדריכלים, הרחבת בניין הספריה של אוניברסיטת חיפה/לרמן אדריכלים, החידוש של מוזיאון ישראל/משרד קובלסקי אדריכלים, תחנת הרכבת של האוניברסיטה בבאר שבע/משרד דני לזר אדריכלים ובית הלוחם של משרד קימל אשכולות.




בפרס זכו משרד קימל אשכולות על תכנון בית הלוחם בבאר שבע.


בתמונה, מימין לשמאל: אילן כרמי, איתן קימל, מיכל קימל-אשכולות ושחף זית
צלם:יוסי צבקר
אנו מצרים לדווח כי בקטגורית אדריכל צעיר (עד גיל 40) שבהם בין היתר התמודד צבי אלחייני על הקמת הארכיון הישראלי לאדריכלות ,חברי הוועדה (אדריכל עמי שנער, אדריכלית דניאלה פוסק, אדריכלית גנית מייזליץ כסיף, גברת עידית עמיחי) בחרו שלא לבחור אף אדריכל צעיר לקטגוריה.

כאוהדים ועוקבים צמודים לפועלו של אדריכל צבי אלחייני אנו בארכב מצרים על החלטת הוועדה ומפנים את תשומת לבכם לפועלו של הארכיון המרהיב שהצליח צבי לאסוף ולחשוף לציבור. אנו חושבים ומאמינים כי ארכיון האדריכלות חשוב מאין כמוהו לקידום האדריכלות והתרבות בארץ. על מנת ליצור, לייצר, לפתח ולקדם את השיח האדריכלי חייבים לדעת מאיפה הוא בא ומאין צמח. בכך תרם רבות הארכיון לאדריכלות.

הערב בושרנו על יד פוסט של צבי אלחייני כי הארכיון נסגר. אנא הגיבו והראו את תמיכתם בדף הפייסבוק של הארכיון וכאן בארכב ובדף הפייסבוק שלנו. 

פרויקט בית הלוחם של משרד האדריכלים קימל אשכולות, כפי שהובא במגאזין לפני כמה חודשים: 

פרויקט "בית הלוחם", בית לנכי צה"ל ומשפחותיהם המתגוררים בדרום הארץ, תוכנן על ידי משרד האדריכלים קימל-אשכולות במסגרת תחרות אדריכלית שארגון נכי צה"ל יזם בשנת 2005.



הפרוגראמה המורכבת לבניית מרכז קהילתי וטיפולי לנכי צה"ל כוונה לבניין המייצר סביבה ייחודית ונעימה בלב שממה עירונית על גבול המדבר.


במקום בו נגמרת העיר ומתחיל המדבר, בפאתי באר שבע, להט שמש המדבר והנוף הצחיח היוו את מקור ההשראה, כאשר במרחק לא רב ניצבת לה אנדרטת הנגב וצופה אל האתר.



המבנה תוכנן כמערך של נפחים דמויי סלעים, הניצבים כקבוצה.


ביניהם נפרש גג אופקי, רזה, וכך נוצרת החצר – אינטימית, מזמינה ומוגנת, כמענה לפרוגראמה של הבניין- בית לנכי צה"ל ומשפחותיהם.


האתר הניצב בפינת כבישים ראשיים עם נפחי תנועה כבדים הוביל לפתרון אדריכלי הנותן מענה לבעיה האקוסטית באמצעות הצבת נפחי הבניין במקביל לכבישים הראשיים באופן שמגונן על שטחי החוץ השקטים של הפרויקט.



במהלך החקירה התלת ממדית של המסות השונות התפתחה שפה ייחודית לפרויקט, שפה של מערכות יחסים בין אור וצל, סגור מול פתוח, פוזיטיב ונגטיב.



אור השמש העז מאפשר השגת עושר תלת מימדי בתנודות מינוריות של מישורי החזית.


ה"סלעים" מאכלסים את הפונקציות הפרטיות והאינטימיות יותר, בתווך ביניהם מתהווים חלליו הציבוריים של הבניין ומערך התנועה.





מעבר בין המסות מתבצע על גבי גשרים קלים החוצים את אותם חללים ציבוריים ומעצימים את החוויה של המשתמשים במבנה. 



בתוך המסות, באזורים הפרטיים, דפנות עבות מעניקות הגנה אקלימית החיונית כל כך בנגב.


באזורים הציבוריים הצללה מושגת בדרך הפוכה: גג קל שיוצר מצחייה – מגן על האזורים הפנימיים ומאפשר מגוון חללי חוץ נעימים לשהייה ,שקיפות החללים הציבוריים מייצרת קשר חזק אל שטחי החוץ המוגנים של הפרויקט. 

הבניין מחלק את האתר לטופוגרפיות חדשות, המאפשרות ליצור שתי קומות קרקע בשני מפלסים שונים,
השלובים זה בזה כחלק אינטגראלי בארכיטקטורה של הבניין. כך מתאפשרת נגישות מרבית העונה לצרכים המיוחדים של המשתמשים בבנין.


טכנולוגיית הבניה בבטון יצוק באתר, הציבה אף היא אתגר תכנוני וביצועי ,שעם השלמתו של המבנה
ניכרת העוצמה הרבה של הבטון החשוף .


דיוק החומר המחייב תכנון קפדני ומורכב, ללא עטיפות וחיפויים, מעצים את חווית הבניין ואת הניגוד העצום בין האטום והמאסיבי לקל והשקוף . 


האדריכלות של בית הלוחם שייכת למקום ונובעת ממנו תוך שהיא מייצרת שפה משל עצמה הבוחנת, באמצעות גיאומטריות מורכבות, אופנים חדשים ליצירת מרחבים פנימיים וחיצוניים.



בימים אלה פותח בית הלוחם בבאר שבע את דלתותיו, עבודות הגינון סביב הפרויקט יושלמו בימים הקרובים.


נתוני המבנה:
שטח מגרש – 18 דונם
שטח בנוי – 6000 מ"ר
פונקציות עיקריות:
* חברה וקהילה – אודיטוריום, כיתות לימוד, סדנאות יצירה, מועדון.
* שיקום – פיזיוטרפיה, בריכה טיפולית, עיסוי, מרפאה.
* ספורט – אולם כדורסל, בריכת שחיה, חדר כושר, ביליארד, טניס שולחן, התעמלות.
* תמיכה ושירות – קפיטריה, מלתחות, הנהלה, תחזוקה.
עלות בניה – 7500 ₪ למ"ר


תכנון: קימל אשכולות אדריכלים
לקוח: ארגון נכי צה"ל
צוות הפרויקט: איתן קימל, מיכל קימל אשכולות, אילן כרמי, שחף זית
השתתף בתכנון הראשוני- מורן פלמוני .
אדריכל אחראי: שחף זית
ניהול פרויקט: רמון מהנדסים
קונסטרוקטור: רועי אסף הנדסה
קבלן מבצע: מנרב הנדסה


לחצ/י כדי לשתף חברים בכתבה|

Facebook Comments

1 Responses So Far:

אנונימי אמר/ה...

בעניין הארכיון....הרי כל בר דעת מבין מהר מאוד שיש פה משהו מאחורי הקלעים, הפרס לא ניתן לא רק מנימוקים אדריכליים על פני השטח!!!!
כיצד השיג מר אלחייני את החומר הארכיוני, רמז....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר