מכון ון ליר והאקדמיה ע"ש פולונסקי, ירושלים / חיוטין אדריכלים ↓

יום שבת, אוקטובר 29, 2011 | , , , , , |

Academy of Advanced Studies / Chyutin Architects↓


במסגרת אירועי "בתים מבפנים בירושלים" שיערך השנה ב4-5 לנובמבר (לחצו כאן לאתר האירוע) , תתקיים הרצאה מפי האדריכלית ברכה חיוטין על פרויקט הרחבת מכון ון ליר (קמפוס ללימודי מדעי הרוח והחברה) שנבחר במסגרת תחרות אדריכלית סגורה.


בתכנון החדש לקמפוס ון ליר ניצבו בפני האדריכלים מצב פרדוקסלי: כיצד להוסיף לשלמות מבננית קיימת ועדין להישאר שלם.
הדרך לפתרון הדילמה היתה זיהוי המרכיבים הפיסיים האוניברסליים האחראים להצלחה הקודמת ושילובם בתוספת החדשה. המרכיב הבסיסי הוא קנה המידה האנושי המתקיים ביחסים החללים בין המבנים כפרטים והדרך בה הם מגדירים את קנה המידה של מכלול חללי החוץ. 


המבנים הקיימים כיום במתחם, שתוכננו בשנות הששים על ידי האדריכלים רזניק ופובזנר, הם מבנה האקדמיה למדעים מצפון, מכון ון ליר ממערב, המועצה להשכלה גבוה ממזרח. הצבת המבנים הקיימים כלפי הגן המרכזי מעצבת חלל רבועי מרכזי המשותף לשלושתם. השלמת הצלע הרביעית של החלל המרכזי מדרום, על ידי המבנה המלבני של האקדמיה ע"ש פולונסקי, תוך שמירה על קו רקיע זהה למבנה מכון ון ליר, הגדירה חלל חוץ שמימדיו הרבועים שומרים על המימדים המתקיימים היום. כל המבנים מפנים חזית אורכית לגן ומאפשרים קשר עין בין החללים הציבוריים הפנימיים הפונים לגן, בהם הקפטריה של האקדמיה. כך שימרו האדריכלים את יחסי הכבוד ההדדיים הקיימים היום בין המבנים החיים בהרמוניה מבלי שהם מנסים להתבלט ולמשוך את תשומת הלב על חשבונו של השני. 



מבנה האקדמיה על שם פולונסקי ממוקם על המצוק הפונה דרומה כלפי תיאטרון ירושלים. המבנה בן שתי קומות מעל מפלס הקרקע בצידו המערבי הקרוב למכון ון ליר ,המיועדות לחדרי חוקרים וסמינרים. מתחת לקומות החוקרים קומה שלישית הנחשפת בצידה המזרחי כלפי החצר המרכזית בחלק הקרוב למל"ג ומשמשת לקפטריה, חדרי הרצאות וכניסה משנית מהחצר המרכזית.



תנאי הטופוגרפיה היורדת שמצידו הדרומי של המבנה מאפשרים פיתוח החלק האחורי לקומה רביעית נוספת באזורים הפתוחים כלפי הנוף.


בקומה זאת מוקמה הספריה הפונה לגן פנימי הצמוד לחזיתה והיא נהנית ממראה הנוף הרחוק של העיר וכן חדרים טכניים. 


ההבחנה בין העיר הסובבת מחוץ והחיים האקדמיים המתקיימים בפנים בולטת בעיצובם של המבנים הקיימים. כולם מפנים חזית אבן אטומה כלפי העיר וחזית זכוכית שקופה כלפי פנים השטח המגונן. בכדי לקיים עקרון זה נעשה שימוש בחצרות אור פנימיות כמופיע בבנין המועצה להשכלה והמל"ג. 


התוספת לשלמות הקיימת תוך שמירה על ההרמוניה הקיימת איננה נפתרת בדרך של חיקוי. על המבנה הנוסף לבטא גם את רוח זמנו כחלק מהרצף ההיסטורי המצביע על ההשתנות המתמדת המאפיינת את הרוח האנושית ככלל ואת הרוח האקדמית במיוחד.



כך האדריכלים בחרו לבטא את רוח הזמן בבנין פולונסקי בשתי מחוות עיצוב.קומת הכניסה הראשית עוצבה כמרחפת מעל הקומה שמתחתיה וזאת בשונה מהמבנים הקיימים הצומחים מהקרקע כפריסמה מלבנית.



 וכמו כן בבחירה של חומרי בניה ושיטות בניה שונות וחדישות שלא התקיימו באדריכלות המודרנית של המאה העשרים והמזהים את הבנין כשייך למאה העשרים ואחת.


הדבר מתבטא בעיקר בבחירה בחיפוי של אבן נסורה באריחים גדולים התלויה על חזית המבנה בשונה מבנית האבן המסורתית וכן בשימוש בתריסי עץ ורטיקלי בקצבים רנדומליים. בחירות אלא אינן חורגות מהמצוי במבנים הקיימים אך מיחדות את המופע וההדגשים החומריים של מבנה האקדמיה ע"ש פולונסקי. 




סיום בנייה משוער, 2013.


Facebook Comments

1 Responses So Far:

אנונימי אמר/ה...

זה פשוט יפה......כל הכבוד!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר