זכיה בתחרות: בניין עיריית נתניה / קלוש צ'צ'יק אדריכלים + קימל אשכולות אדריכלים ↓

יום ראשון, ינואר 22, 2012 | , , , , , , , |

זכיה בתחרות: בניין עיריית נתניה / קלוש צ'צ'יק אדריכלים בשיתוף קימל אשכולות אדריכלים 



כפי שדיווחנו כאן ביום שלישי, משרד קלוש צ'צ'יק אדריכלים ומשרד קימל אשכולות אדריכלים, שהגישו הצעה משותפת לתכנון בית העירייה החדש – הם הזוכים בתחרות עליה הכריזה עיריית נתניה, בשיתוף עמותת האדריכלים בישראל.

על פי עיריית נתניה, מדובר בתחרות ראשונה מסוגה שנועדה להביא לתכנון חדשני ומרחיק ראות של בניין העירייה, שמעבר לשימושים הפונקציונאליים שלו - יהווה אלמנט עיצובי במרחב הציבורי של מרכז העיר.

התחרות נערכה בשני סבבים, כאשר אל השלב השני הגיעו חמש עבודות מתוך 39 עבודות שהוגשו בסך הכל לתחרות.

הבניין החדש צפוי לקום במתחם היכל התרבות ולרכז את כל משרדי העירייה הפועלים כיום בכמה מוקדים בעיר. מיקומו, בצמידות למוסדות ציבור ותרבות כמו היכל התרבות והגלריות לאמנות הפועלות בו וכן בית משפט השלום וקניון השרון – יעניק לבניין נגישות ואטרקטיביות גבוהים במיוחד. 



הבניין יתנשא לגובה של 27 קומות וצורתו כמעין גביש, כשלצידו יוקמו שני בניינים נמוכים יותר בני שלוש עד חמש קומות, שישמשו את הפונקציות הציבוריות השונות. באחד מהם ימוקמו אולם מועצת העיר והאגודה לעידוד התיירות, ובשני תמוקם גלריה עירונית לצד אזורי קבלת הקהל. בראש המגדל – תמוקם קומת תצפית עם גינה ירוקה, שתהיה פתוחה לקהל הרחב, כאשר מתחת לבניין יוקם חניון תת קרקעי בן ארבע קומות. 


הפרויקט ייצא לפועל בשיטת ה – BOT כאשר המכרז בנושא צפוי להתפרסם בעוד כחצי שנה.

ראש העיר נתניה, מרים פיירברג-איכר: "התחרות ותוצאותיה הן נקודות שיא בנוף העירוני, שיוסיפו ערך מוסף למרחב הציבורי. תכנונו של המבנה והקמתו הינם חלק מן התפישה והמדיניות שאנו מובילים בנתניה בנושא התחדשות המרכז ההיסטורי של העיר והחזרת עטרה ליושנה." 





פול ויטל, מהנדס העיר: "העובדה שהעירייה קיימה תחרות לאומית לנושא בית העירייה, הינה דבר חשוב וראוי שנועד לתת לכל האדריכלים בישראל אפשרות להשתתף בתחרות, להביע את דעתם ולתת לנו הזדמנות לקבל הצעות רבות ומצוינות כדי שהעירייה תוכל לבחור מביניהן את הטובה ביותר. זהו מהלך דמוקרטי ראוי ונכון." 

אנו שמחים להביא לכם את ההצעה המלאה והמפורטת, כמו תמיד בחשיפה ראשונה ומעמיקה , כפי שהוגשה לתחרות: 
(כל החומר באדיבות קלוש צ'צ'יק אדריכלים ומשרד קימל אשכולות אדריכלים)


סרטון התחרות:




הצעה לתכנון בניין עיריית נתניה החדש

כיצד משתלב מבנה עירייה בתוך מתחם תרבות עירוני? איך ניתן לשמור על איזון ושייכות בין מרחב שלטוני לבין מרחבו של האזרח? 




כיצד מתחבר בניין אחד לשני רחובות - רזיאל והרצל? באיזה אופן ניתן לתכנן לשלביות בבנייה ולהשאיר תוכנית עם גמישות לשינויים עתידיים ? 




הצעתנו כוללת מערך מבנים השואף להשיג דואליות בכמה מימדים:
דואליות בין בוקר של שגרת היום לערב של בילוי ופנאי, בין אור וחושך , בין לבן ושחור.
דואליות בין הממסד לאזרח , בין פוליטיקה לתרבות.
דואליות של שני רחובות ושתי כיכרות .
דואליות בין אדם למבנה, בין מבנה לסביבה ובין בנייה לקיימות. 










קיימות התכנון: 
לעיר נתניה ניתנת הזדמנות אמיתית לבנות בניין הממתג אותה בחזית החדשנות הטכנולוגית בשורה אחת עם ערים חשובות בעולם. בניין זה יהווה סמל לחשיבות הגבוהה שהעיר מייחסת לשמירה על הסביבה הטבעית והבנויה. 


קייימות התכנון מתבטאת בכמה מישורים: 
1. משאב הקרקע:
הערך הראשון במעלה כאשר מדובר בקיימות הינו מימד הצפיפות העירונית. משאב הקרקע היקר מחייב חשיבה על תכנון מבנה העירייה כמגדל המצמצם את התכסית הבנויה תוך שהוא מותיר שטחים ציבוריים לטובת העיר ותושביה כמבטא ערך זה.

2. יעילות אנרגטית:
מרבית הנזק הסביבתי הכרוך בתכנון מבני משרדים בתצורה של מגדל נובע מחוסר יעילות אנרגטית המתבטא בצריכה גבוהה של אנרגיה לצורך חימום וקירור המבנה (מערכות מיזוג האוויר מנצלות כ-70%-50% מחיבור החשמל של מבנה משרדים טיפוסי). כמו כן , החללים הפנימיים מבקשים למקסם את כמות האור הטבעי מבלי לקבל את החום הנלווה אליו.

כפתרון לסוגיות אלו, מתוכננות חזיתות המבנים כמעטפת זכוכית כפולה. תפקידה של המעטפת הכפולה הוא לבודד, למזג ולאוורר את המבנה באופן פאסיבי ובכך למזער את צריכת החשמל ואת פגיעתו של המבנה בסביבה. בחזיתות אלו מתוכננת אפשרות לשימוש בשפורפרות ואקום סולאריות מתקדמות תוך שהן עצמן מצלילות על החללים הפנימיים ומונעות מעבר חום ישיר אל פנים המבנה . החזיתות מאפשרות תאורה טבעית ומסוננת לחללי הפנים. אמצעי זה אשר מיושם במבנים מתקדמים בעולם גורר חיסכון של כ- 85% מהוצאות האנרגיה ביחס למערכות מיזוג אוויר ותאורה קונבנציונאליות. 

4. גמישות :
המבנים המוצעים מתאפיינים בתכנון המאפשר גמישות ושינויים עתידיים. קומות המגדל מתוכננות לתצורות שונות של עבודה ומאפשרות מגוון בין חלל פתוח לחלוטין ועד קומת משרדים סגורים. כל החלוקות בחלל מתוכננות מחומרים קלים ופריקים המאפשרים שינוי בתכנית ובהעמדת הפונקציות. בין כל קומות המבנה עובר גרעין קבוע המכיל מדרגות, מעליות, שטחי שירות, שירותים, שירותי נכים ,מטבחון וממ"ק. על גג המבנה מתוכננת גם מערכת ניקוז מי גשמים המתפזרת לגינון הסמוך למבנים . תכנון הגרעין והתשתיות בקומות המגדל נעשה בגישה תכנונית המאפשרת מחזור מים אפורים.

קומת הפודיום: קומת הפודיום משמשת כמחבר עירוני במספר רמות בכדי לאפשר השתלבות אשר תתרום לאיחוי המרכיבים בסביבה הקיימת:
1. היא מאזנת את הפרשי הטופוגרפיה שבין אזור הקונסרבטוריון לבין הצומת הרצל רזיאל ובכך מאפשרת רציפות בתנועת הולכי הרגל במתחם. 


2. היא מתווכת ומאגדת בין המבנים הקיימים באתר (הקניון, בית המשפט ובית התרבות). 


3. במפלס הקרקע (0.0), מחברת קומת הפודיום בין שתי הכיכרות ע"י מעברים פתוחים. החיבורים נעשים בו זמנית מחוץ ומפנים הקומפלקס. כמו כן, מונגשת הכניסה לבניין בתי המשפט ממפלס זה הנפתח כעת אל כיכר העיר. בנוסף, נשמרת כניסתו המוגבהת המקושרת גם היא למפלס+5 בגשר וברמפה. 


4. קומת הפודיום תורמת מרחב ירוק נוסף למתחם, המתוכנן כגינה ירוקה ומוצלת במפלס הגג (+5). חלק זה מאפשר, הן חיבור לגשר הקניון והן חוויה עירונית שונה של מבטים, שהייה וטיול בין שתי הכיכרות. 


5. ברמה החוויתית - הפודיום מאפשר חוויה של קנה מידה אנושי ונעים למרות נוכחותו של המגדל הגבוה. 



הציבור ובניין העירייה: מטרת התכנון הייתה לאפשר לציבור שייכות למבנה. קומת הגג במבנה מוקדשת לשימוש הציבור כקומת תצפית על העיר תוך שהיא מדגימה את השימוש בטכנולוגיות בנייה מקיימות. קומה זו מסמלת את שאיפתו של מוסד העירייה לייצג ולשרת את ציבור תושביה.


בהיותה של נתניה עיר תיירות בולטת, תהווה קומה זו אטרקציה תיירותית משמעותית ותמשוך מבקרים רבים שיוכלו לצפות על העיר ועל איזור השרון כולו, תוך הטמעת ערכים חינוכיים לבנייה נכונה ומקיימת. 


בנוסף לכך שמערך המבנים המוצע מכיל פונקציות ציבוריות ותרבותיות לצד פונקציות משרדי העירייה, הושם דגש על מתן שקיפות לחללים הפנימיים במבנה כגון אזורי קבלת הקהל ,הלובי ואולם ישיבות העירייה. 



שלביות: התכנון המוצע מאפשר את בניית המבנים בשני שלבים. בשלב הראשון ייבנו הקומות התת -קרקעיות, קומת הפודיום והמגדל, ובשלב השני יתווספו שני המבנים התומכים. 




עיצוב המבנים: עיצוב המבנים שאב השראה ממבנה אבן הקריסטל.


הבחירה בחזיתות זכוכית מאפשרת שיקוף של העיר. החזית הופכת למעין מראה אורבאנית התורמת להיטמעותו והשתלבותו של המבנה בעיר. 


בניין העירייה המוצע הוא שיקוף של דואליות בין אזרח לשלטון, בין אדם למבנה, בין מבנה לסביבה- בין הווה לעתיד. 


סרטון סיור במבנה:
2
אז מה דעתך? 

Facebook Comments

1 Responses So Far:

אנונימי אמר/ה...

It looks amazing! can't wait to see it in real life

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר