תחרות: לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים - מקום שלישי / פרי דוידוביץ אדריכלים ↓

יום חמישי, יולי 12, 2012 | , , , , , |

תחרות פומבית עם "ברירת המזמין" לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים" - מקום שלישי / פרי דוידוביץ אדריכלים , יועצים – אדריכלות נוף "מור אבידן" , הדמיות – אנדו סטודיו  ↓ 



אנו שמחים להציג בפניכם את ההצעה שזכתה במקום השלישי והמכובד לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים של משרד פרי דוידוביץ אדריכלים .


בהמשך השבוע יתפרסמו כאן במגאזין שאר ההצעות - במלואם ובצורה מעמיקה כפי שהוצגו בתחרות.הישארו מעודכנים ואל תשכחו להגיב ולשתף חברים.




מוזיאון הטבע והאתר שסביבו המצויים בלב שדרת המוזיאונים המתפתחת של ירושלים מהווים הזדמנות לייצר מרחב ציבורי חדש ומשמעותי לתושבי העיר ואורחיה. 



הפרויקט מייצר קמפוס מוזיאלי בר קיימא הנובע מהטבע המקומי, מעשיר אותו ומזמין את הציבור לבוא להתבונן ולהתפעל ממנו. 


במרחב הקמפוס מתקיימת תמצית ההוויה הירושלמית של גילוי תוך כדי תנועה. בשעה שמרח' רופין ניגלה קפל קרקע צנוע המותיר את מבטי הנוף חופשיים מבניה, מרגע הכניסה מתגלה עושר רב של סיטואציות ומקומות. וכך בשעה שהמבקר משוטט בפרויקט הוא מגלה אט אט את הטרסות החקלאיות, בור המים, נקודת התצפית, הגגות הירוקים, העציצים השקועים, התאטרון הפתוח ועולם ומלואו של להיות מעל ומתחת, בתוך ומחוץ בעירבובייה. 


פיתוח השפה הצורנית נבעה מהטבע המקומי – תבנית הנוף הירושלמית שהמרכיב הדומיננטי בה הוא "פני השטח" . המושג פני שטח מהווה מרכיב מחולל בפרויקט המייצר באתר פרשנות חדשה לטופוגרפיה המקומית. הבחירה בשפה המתחקה אחר הטופוגרפיה מאפשרת התאמה לפני השטח הטבעי מחד ויצירת דמות איקונית וברורה למבנה המוזיאון מאידך, ומייצרת מערכת יחסים מורכבת בין האדם ובין הטבע, בין הבנוי ובין הפתוח, יוצרת סקרנות ומזמינה את המבקר להתבונן לחקור ולגלות. 

גג המבנה, המהווה את שטח הפנים המשמעותי ביותר שלו תוכנן כמרפסת עירונית המהווה מוקד להתרחשות ציבורית. הגג הוא גג "ירוק" במובן הרחב של המילה – בחלקו אכן מגונן ובאזורים האחרים מרכז וחושף את התשתית הירוקה של המוזיאון. מעודד הליכה, התבוננות וחיבור למרחב הסובב כמו גם התכנסות ופעילות חברתית ותרבותית. 



גג המבנה מרכז בשוליו "פרוזדור תשתיות" של אנרגיה ירוקה בו עוברים המים הנאגרים מהגגות, והחשמל הנוצר מהשמש. הכיסוי המחורר של הגג והתאורה הפנימית שלו מאפשרים את חשיפת התשתית הפנימית לקהל המבקרים ויצירת LANDMARK סביבתי חדש בקו הרקיע של העיר. 


גישה וכניסות - ישנן 4 כניסות מבוקרות למרחב הקמפוס המאפשרות בהמשך שיטוט חופשי במתחם. הכניסה הראשית מרח' רופין והכניסה משד' המוזיאונים מול שער האוניברסיטה, מובילות ישירות למבנה הכניסה שמקשר בין ריבוי המפלסים בפרויקט.

שתי כניסות נוספות הן כניסות חיצוניות הממוקמות בקצוות האתר ומחוברות בציר ציבורי אורכי המלווה את האתר כולו ועובר ברובו על גג ירוק מגונן, דרך הטבע. הכניסות לחניון והגישה התפעולית והמנהליתית למתחם מתקיימת משד' המוזיאונים. 


פארק ציבורי של תרבות ירוקה –הפרויקט פועל כקמפוס מוזיאלי פתוח המבקש לחזק את רציפות המרחב העירוני ומזמין את הציבור לבוא ולבקר בו בחופשיות. באזור זה של העיר, המחולק למתחמים מסוגרים בקנה מידה מונומנטאלי שאינו ידידותי להולך הרגל, מאפשר הפרויקט ציר אורכי אינטנסיבי ומלא חוויות - ציר ציבורי פתוח של תרבות ירוקה. הכניסות המוגדרות מאפשרות בהמשך שיטוט חופשי במתחם מבלי צורך בבידוק נוסף והמוקדים המפוזרים במרחב הקמפוס נהנים מהמרחב הציבורי הקושר בינהם, תורמים ונתרמים ממנו. 


ואדיות ירושלמים - הפרויקט מאפשר מעבר בין רח' רופין ושד' המוזיאונים בואדיות ירושלמיים החוצים את הפרויקט ממזרח למערב ומאפשרים מעבר ציבורי דרך הפרויקט ללא הפרעה. הואדיות המאופיינים בפיתוח אקסטנסיבי, ממשיכים את "הטבע האמיתי" ובכך מרחיבים את הרצועה הירוקה שבאתר לכדי רשת ירוקה המאפשרת את רציפות המרחב הפתוח הירושלמי. הוואדיות מופרדים מפלסית מהציר האורכי כך שלמעשה אין הפרעה בין המבקרים בקמפוס לבין אלו החולפים דרכו וזוכים להצצה לתוך העולם העשיר שהוא מיצר. 


פרוגרמה 
הפרוגרמה הנדרשת נפרסה במרחב הקמפוס על פי שלושה מעגלים 


מעגל ראשון –ליבת הקמפוס - מבנה הכניסה הראשי המרכז את כלל הידע והמבקרים ומהווה מוקד ציבורי עם שירותי מסחר והסעדה, מרכז עיון וכנסים וגלריות עצמאיות. מבנה הכניסה קושר בין המפלסים השונים של הפרויקט ומחזק את הקשר העירוני בין הרחובות הסמוכים דרך המבנה 

מעגל שני – המוזיאונים המרכזיים – המדע והטבע הממוקמים בזיקה ישירה למבנה הכניסה המהווה את הכניסה והיציאה מהם.

מעגל שלישי – בקצות האתר מוקמו מוקדים נוספים עם אפשרות לגישה עצמאית וישירה וכפוטנציאל לפיתוח עתידי– מרכז כנסים, מוזיאון הטכנולוגיה, פלנטריום וכן הלאה. גם מבחינה צורנית מעגל זה נותר חופשי יותר מהשפה הצורנית של הפרויקט ומיועד להתיחס לקונטקסט הספציפי לידו הוא ממוקם .

המעגלים הם גם הבסיס לבניה הרב שלבית המתאפשרת במידת הצורך. כך שניתן לבנות את הקמפוס מהמרכז לכיוון שולי האתר ולשמור על שלמות הפונקציות בכל שלב. הציר הירוק יושלם באופן זמני בכל שלב. 


קמפוס בר קיימא הקמפוס כולו מתוכנן כקמפוס בר קיימא במובן הרחב של המושג-

הן בהיבט הפיסי של בניה ירוקה - מבנה המוזיאון תוכנן כמבנה אקולוגי - חסכוני, יעיל ואף מייצר אנרגיה העתיד לזכות בדירוג הגבוה LEED PLATINIOM.

והן במובן של קיימות חברתית – מבנה המייצר מרחב ציבורי חדש ומשמעותי של תרבות ירוקה מעודד חיבור למרחב הסובב, התכנסות ופעילות חברתית ותרבותית, ופותח בפני תושבי ירושלים מוקד תרבותי נגיש ומשמעותי.

דגש רב ניתן להיבט החינוכי והמוזיאלי שהביא לפיתוח סט אלמנטים ירוקים הנותנים דגש לשקיפות ונגישות במטרה להבליט את עצם היותם. ה"אלמנטים הירוקים" נגישים לקהל המבקרים וחושפים את ההיגיון הפנימי שלהם על מנת לעורר דיון ומחשבה בכל הקשור בבניה ירוקה וניצול נכון של משאבי הטבע והסביבה, ולהביא את הנושא למודעות קהל המבקרים. 


אלמנטים ירוקים חינוכיים ומוזיאלים במרחב הקמפוס: 

1. מיחזור מים אפורים | תיעול המים האפורים לבריכות "אגנים ירוקים". מערכת הבריכות ממוקמת על הגג הציבורי הירוק, מטהרת את המים ומהווה מוקד חינוכי ונופי בטיילת הציבורית.

2. אגירת מי גשמים | ניקוז ותיעול מי גשמים מהגגות לבור המים החבוי בפרויקט במבנה הכניסה. הבור נצפה ממקומות רבים ומהווה נקודה קסומה עם חשיבות אקולוגית וחינוכית המאפשרת מעקב אחר משטר הגשמים ומודעות אקלימית.

3. מוביל מים פתוח לצינון וקירור טבעי | ממוקם בחלל המרכזי של מוזיאון הטבע ויוצר מיקרו אקלים ממוזג בצורה פאסיבית.

4. גגות סולאריים | הגגות העליונים שאינם נגישים להליכה תוכננו בשיפוע לדרום ועליהם מוקמו פאנלים סולאריים המספקים חלק משמעותי מתצרוכת החשמל של המבנה.

5. הפניה ואלמטי הצללה סולארים | חזית דרום מערבית תוכננה עם הצללה חיצונית אנכית דינאמית המתאימה עצמה למצב השמש ומאפשרת הגנה על החזיתות המזוגגות. הזיגוג עצמו כפול ומאפשר שימוש באוויר הכלוא כשכבת בידוד נוספת בהתאם לעונות השנה.

.6. אור טבעי | חללי המעבר פתוחים ונהנים מתאורה טבעית וחסכונית. בחללי הפרויקט החפורים שולבו אלמנטי סולא טיוב המאפשרים ההארה טבעית בעזרת סיבים אופטיים.

7. מסה תרמית | הבניין ברובו חפור עם גג ירוק לשמירה על מסה תרמית גבוהה

8. גג ירוק | בחלקים נרחבים נעשה גינון על פני הגג המאפשר שכבת בידוד נוספת, ניצול מי גשם והכפלת קומת הקרקע לטובת הציבור.

9. פתחי רוח | יצירת ארובות לשחרור אוויר חם מחלל הגג בעזרת תת לחץ הנוצר בעקבות זרימת הרוח.

10. צמחיה | שימוש בצמחיה מקומית, חסכונית . שימוש בעצים נשירים המאפשרים צל בעונת הקיץ והנאה משמש בחורף.

11. עציצים | גידול עצים על הגגות ושימור עצים קיימים עי פטיו מקומי המאפשר הכנסת אור טבעי לגלריות התחתונות ואוורור. 


שטחי החוץ מהווים חלק אינטגרלי מהחוויה האדריכלית של הפרויקט. התנועה בקמפוס היא תנועה חיצונית המאפשרת התבוננות בטבע וחשיפה למבחר גדול של סיטאציות נופיות המקיימות דיאלוג מתמיד עם הטבע המקומי המקיף את האתר וחוצה אותו. השטחים השונים קיבלו טיפול פרטני תוך שימוש בצמחיה מקומית וחסכונית. 



מערך מוזיאון הטבע המהווה חלק אינטגראלי ובלתי נפרד מפארק המוזיאונים. ואת שיא הביקור במתחם עוקב אחר מס' עקרונות מנחים – 

• יצירת סכמת תנועה נהירה וחוויתית והמשלבת למידה תו"כ תנועה וקשר אל החוץ - התנועה מבוססת על שדרה מרכזית ולאורכה רמפת תנועה. הרמפה מובילה אל הגלריות השונות בהן ניתן לבקר לפי הסדר או בצורה חופשית. ההליכה על הרמפה מלווה בקיר המשלב תצוגה אינטראקטיבית בגובה כפול שלמרגלותיו בריכת מים . בין הגלריות נפתחים איזורי מנוחה והתכנסות ומהם ניתן לצאת אל חצרות המוזיאון השונות

• קשר רציף בין פנים המוזיאון אל החוץ ואל חצרות המוזיאון המהוות חלק אינטגרלי ממנו. ומעודדות למידה ושהייה בחוץ – באזור הכיתות, הבוסתן, הטרסות החקלאיות ועוד..

• חללי תצוגה גמישים אך מותאמים לאופי התצוגה הספציפית - ארבעת הגלריות המרכזיות תוכננו כקופסאות מלבניות המאפשרות גמישות ותאורה מבוקרת . התנועה בתוך כל גלריה מאפשרת זרימה ואף מעבר המשכי מגלריה אחת לשניה. מאפינים ספציפיים הותאמו בתוך כל גלריה בהתאם לתצוגה הספציפית וליצירת חוויה ייחודית. לכל גלריה קשר ישיר החוצה על פי הפרוגרמה עם אפשרות לתצוגה משולבת פנים-חוץ.




סרט הפרויקט:



מה דעתכם? אהבתם? תגיבו כאן למטה ואל תשכחו לשתף חברים!


לחצ/י כדי לשתף חברים בכתבה|

אדריכלים ומעצבים, אנו מזמינים אותכם לפרסם את הפרויקטים שלכם במגאזין האדריכלות והעיצוב הישראלי אשר הוקם למענכם - arcHeb - מוזמנים לשלוח את הפרויקטים שלכם לפי ההנחיות למעלה (ראו לשונית "פרסם") . כולם מוזמנים לשלוח!!! . העבודות יוצגו באתר, בדף הפייסבוק של המגאזין ובניוזלטר השבועי. התצוגה ללא תשלום.

Facebook Comments

0 Responses So Far:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר