אדריכלות: תחרות פומבית עם "ברירת המזמין" לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים - מקום שני / משרד יסקי-מור-סיון אדריכלים↓

יום חמישי, יולי 19, 2012 | , , , |

תחרות פומבית עם "ברירת המזמין" לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים - מקום שני / משרד יסקי-מור-סיון אדריכלים



אנו שמחים להציג בפניכם בחשיפה ראשונה את ההצעה שזכתה במקום השני לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים של משרד יסקי-מור-סיון אדריכלים.

צוות התחרות: בראשות ערן זיו ומידן גני (ובהנחיית רחל פללר ושם טוב צרויה):  גבי סינגר-ויטלה, ליאונרדו הרף, איגור שבצ'נקו, עדי אהרון.  

הדמיות: סטודיו 84 


מדברי האדריכלים בתחרות:



רצף טבע עירוני. למרות שהאתר שוכן בלב ליבה של ירושלים הוא חוליה בתוך מובלעת של טבע שנוצרה מרצף גנים ושטחים ירוקים. לכן המוזיאון וגגותיו בעלי חשיבות בשמירה על רצף השטחים הירוקים. 



נתק אורבני. האתר כיום מאופיין בשלוש רצועות שאינן "מדברות" זו עם זו. רצועת המוזיאונים, קמפוס גבעת רם ואיזור קריית הממשלה. הקשר בין רחוב רופין וקריית בן גוריון (המתעתדים לקבל העשרה של המרחב הציבורי) לרחוב בורלא\שדרת המוזיאונים כמעט לא קיים. החורשה אינה חלק ממסלול, והשבילים בה מובילים לשום מקום. 






המטרה האורבנית של הפרויקט היא להוות מחבר חשוב באיזור: חיבור אורך – צפון דרום לחיזוק שדרת המוזיאונים, וחיבור רוחב – מזרח מערב, ליצירת קשר חזק בין שתי דפנות האתר. 



בכך האתר מתפקד כפרק שמחבר את קצוות האתר ומאפשר לציבור להיות חלק מהחוויה של המסלול בטבע גם מבלי להיכנס למוזיאון.


מורפולוגיה - "איך הגענו לצורה בעצם?" 

כשם שכוחות בטבע עובדים ומעצבים את הנוף, כך את הבניין מעצבים הכוחות הסביבתיים באתר, ההקשרים העירוניים, התרבותיים והאדריכליים.
התוצאה היא ריאקציה בין הכוחות החיצוניים שפועלים על המבנה לבין הכוחות והצרכים הפונקציונאליים הפנימיים של מבנה המוזיאון. 







שלבי ההתפתחות הצורנית הם: 

1. האתר 
2. הרמה של הקרקע בהתאם למגבלות התב"עיות 
3. קמט בדופן המבנה שיוצר ככר כניסה 
4. גלישת הטבע וחדירתו אל תוך המוזיאון 
5. התרוממות אולם הכניסה ויצירת מעבר ציבורי 
6. יצירת קו שבר בגג ודיפורמציה אנכית – להכנסת אור ואויר, ויצירת הפרדה פזית לשתי רצועות גג. 
7. רצועת הפארק הציבורית, הקושרת את החורשה דרך גג הפרוייקט ומסתיימת ברחבה אל מול המוזיאון המדע הקיים והלאה להמשך שדרת המוזיאונים. 




הקרקע כשחקן מרכזי במקום לחשוב על הקרקע בדרך המקובלת בתור בסיס לבניין הקרקע היא "שחקן מרכזי" בתכנון. כך לאורך הבניין המבקר נחשף לשלושה מצבים המגדירים את היחס בין המבנה לקרקע. 




חווית המבקר: 


תנועה: 
בפרוייקט מספר מערכי התנועה. המעברים הציבוריים על גג המוזיאון ומתחתיו. 




הכניסה למוזיאון היא דרך לוביי כניסה בקומת הקרקע, מהם עולים לאולם הכניסה הראשי. אולם הכניסה המורם מהקרקע הוא נק' ההתחלה והסיום של שני המסלולים. כניסה נפרדת למרכז כנסים מאפשרת גמישות בהפעלתו. 


אלמנטים אוריאנטטיביים נפרסים לאורך התנועה במוזיאון והם הליבה של המוזיאון מתוך מטרה ליצור קריאות של התנועה במוזיאון ואגפיו. 






















באגף הטבע "בקע" ברצפת הגלריות יוצר אטריום מאורך כמעיין "ואדי" שמאפשר מבטים לקומות ולאגפים השונים. כאלמנט המרכז את התנועה מהגלריות ואליהן, מהווה ה"ואדי" אתנחתא בין גלריה לגלריה בו המבקר גם נחשף למיצג העל – "קיר רקמת החיים". 





חווית המבקר: קיר רקמת החיים 

"מיצג על", המעודד תנועה וחשיפה, מאחד ומאחה את הגלריות השונות של המוזיאון ויוצר מצע לתצוגה כמי שמראה את המכנה המשותף בין הנושאים השונים של הגלריות.


הוא מבוסס על תבניות החוזרות בטבע ולתוכו נוצקים תכנים כראות עינהם של האוצרים.

דפנות הבניין: 


הבניין פונה לשתי חזיתות עיקריות. לכל חזית התייחסות שונה וייחודית שנובעת מהקונטקסט אליה היא פונה. חזיתות המבנה מגיבות לסביבה אליה הן מופנות: 


הדופן אל הטבע, לכיוון רוחב רופין, החורשה לשימור, וגני המוזיאון. נקודת הממשק של הבניין בלב מתאפיינת בשקיפות מקסימאלית והחדרה של הטבע אל המוזיאון. דופן זו כמעט נעלמת מן העין. מבצבצת בינות העצים לאורך רחוב רופין. לעומתה:


הדופן אל העיר – לכיוון רחוב בורלא וקמפוס גבעת רם. לה נוכחות מבנית חזקה, יוצרת דופן לרחוב בורלא ומגדירה אותו. ככר הכניסה, הנוצרת ע"י השקע בחזית, יוצרת מרחב לפעילות "לא רשמית" לצד לובי הכניסה ממנו מתחיל הטיול במוזיאון. חזית זו, על חומריותה וצורתה, יוצרת דיאלוג עם מבני המוזיאונים והממשל הקיימים באזור.

מעטפת

מעטפת רפפות אבן ירושלמית היא פרשנות חדשה לשימוש באבן הירושלמית. במקום להניח את אבני החיפוי בצורה אנכית כציפוי האוטם את הבניין מסביבתו, שימוש באבן בצורה אופקית כרפפות (ע"ג תושבות פלדה), יוצר קרום אבן אוורירי שמאפשר הכנסת אור מרוכך, ומונע חדירת קרינה סולרית ישירה לגלריות (בכיוון דרום-מערב הבעייתי בהיבט זה) משחקים של צפיפויות של הרפפות תאפשר יצירת מרקמים שמבט כללי על החזית יתפסו כ"צוק בנוי".




בין הקרום החיצוני לקיר המסך הפנימי, וילונות החשכה יאפשרו החשכה חלקית או מלאה לפי הצורך. רפפות זכוכית בשליטה מרכזית יאפשרו שליטה באיוורור פאסיבי. 




גגות:
הגג, הוא קריטי לאיחוי הבניין עם סביבתו. תפיסת הגג היא של המשך ישיר של מישור הקרקע בחורשה השכנה ולא כאל גג שיש לעלות אליו ברמפות או מדרגות.








המבקר באתר יכול ללכת בחורשה ולמצוא עצמו על גג המבנה מבלי שהרגיש מתי הקרקע הסתיימה והמבנה התחיל. כך הציבור יכול להנות מחווית המוזיאון גם אם לא קנה כרטיס. 


הגגות, יחד עם גני המוזיאון והחורשה, יוצרים רצף ירוק התומך במערכת האקולוגית הקיימת במקום ויוצרת מקום להתרחשות פעילות אנושית ופעילות טבעית השזורות זו בזו. 



לסיכום: מצד אחד, מבנה המשתלב בקונטקסט, מתחבר אל הקרקע והטבע, מוטמע בסביבתו ושייך למקום. מצד שני, מבנה עם נוכחות, עם אמירה עיצובית חזקה (אך מאופקת) שיוצר מקומות שהייה וקשרים אורבניים חדשים.

סרט הפרויקט:




הגליונות:










אדריכלים ומעצבים, אנו מזמינים אותכם לפרסם את הפרויקטים שלכם במגאזין האדריכלות והעיצוב הישראלי אשר הוקם למענכם - arcHeb - מוזמנים לשלוח את הפרויקטים שלכם לפי ההנחיות למעלה (ראו לשונית "פרסם") . כולם מוזמנים לשלוח!!! . העבודות יוצגו באתר, בדף הפייסבוק של המגאזין ובניוזלטר השבועי. התצוגה ללא תשלום.

Facebook Comments

7 Responses So Far:

אדריכל אמר/ה...

מדהים!
לא להאמין שזה לא זכה...

אנונימי אמר/ה...

פרויקט אוונגרדי !!! רק במדינה שלנו פרויקט כזה לא יזכה בתחרות !!! הרבה יותר טוב מהפרויקט שזכה...

michaelarch אמר/ה...

הרבה עבודה! אבל מזכיר יותר מידי את הגלריה באוניברסיטת בן גוריון שתכננו משרד חיוטין (וטרם בוצע). עבודה שבעצמה מזכירה עבודות אחרות.

אדריכל ותיק אמר/ה...

מעבר לאדריכלות עבודת הגרפיקה מעולה - מהיותר מדהימות שנראו כאן. והסרט מדהים! שאפו לסטודיו הדמיות!

אנונימי אמר/ה...

פשוט מדהים כל הכבוד לאדריכלים המתכננים חבל שלא זכה במקום הראשון,

אנונימי אמר/ה...

סליחה מה ההתלהבות לא הראו פה שום חדשנות לא בשימוש בבניין (שמלבד הליכה על הגג לא הראו כיצד ישתמשו בו ואיך, לא הראו שום חדשנות במעטפת הרפפה, ראינו כבר מספיק כאלו, לא הראו חדשנות בחללי הפנים, מלבד כוורת לא ברורה.
רעיונות כלליים שכבר מוכרים מפרויקטים אחרים, די סתמי, עטוף יפה מאד.

אנונימי אמר/ה...

למר "לא הראו חדשנות" -
ביחס להגשה ותכנון ראשוני מדובר ברמה גבוהה מאוד ,
אני מקווה שלא ציפית לראות את המוצגים עצמם ?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר