אדריכלות: תחרות פומבית עם "ברירת המזמין" לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים - מקום רביעי / Gruentuch Ernst Architects↓

יום שני, אוגוסט 06, 2012 | , , , |

תחרות פומבית עם "ברירת המזמין" לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים - מקום רביעי / משרד Gruentuch Ernst Architects 


אנו שמחים להציג בפניכם בחשיפה ראשונה את ההצעה שזכתה במקום הרביעי (הצעה שהשופטים המקצועיים המליצו למקום השני, אך צוות ברירת המזמין החליט אחרת) לתכנון מוזיאון הטבע בירושלים של משרד Gruentuch Ernst Architects.

Gruentuch Ernst Architects
Armand Gruentuch, Prof. Almut Gruentuch-Ernst

Team: Daniel Strassburger (Israel), Stefan Schenk, Dirk Nachtsheim, Dominik Queck, Nora Brinkman
http://www.gruentuchernst.de/

Energy Concept: Trannssolar Energietechnik GmbH
Landcape Architects - Topotek 1, Berlin



מתוך ההצעה לתחרות:

הקמפוס המוזיאלי טבע-מדע-טכנולוגיה מהווה נקודת משיכה חדשה המשתלבת בנוף הירושלמי בצורה מאופקת, אך בו זמנית משמעותית. המפלסים בעלי ההגדרות והשימושים השונים, יחד עם אזורי הגינון הפתוחים, יוצרים מעבר חלק מהנוף המקיף של הפארק, ויוצרים רצף במרחב השלטוני הפתוח.



מעברים ציבוריים דרך הקמפוס עצמו מחברים את איזור הכנסת והספרייה הלאומית החדשה עם האוניברסיטה, ומשלימים את טיילת המוזיאונים ממוזיאון ישראל ועד קריית הממשלה. המבנים משתלבים אל תוך המדרון בצורת טרסות, כך שהם נצפים מעל קומת הבסיס המחברת ביניהם רק כבעלי קומה או שתיים.



המבנה הברור והקריא מתאפיין בקו הגג הייחודי המחורר בחלקו ומצל על אזורים ציבוריים פתוחים. אצילות וצניעות מאפיינים את האנסמבל של מבנה הכניסה, מוזיאון הטבע ומוזיאון הטכנולוגיה, אשר מחוברים תחת קורת גג אחת. 

אל רחבת הכניסה שבמפלס העליון בין מבנה הכניסה, לבין מוזיאון הטבע, ניתן להגיע ישירות מכביש רופין באמצעות מספר מדרגות אשר לצידן בוסתן על גבי טרסות. מרחוב בורלא שבמערב מובילה הדרך מכיוון האוניברסיטה אל מעל הקומה התחתונה.

צמחים ומדרגות ישיבה הופכים את המדרגות תחת חופת הצל למקום המזמין את המבקר להתעכב. העוצמה הפיסולית של הפתחים המלבניים אל השמים יוצרת משחק של אור וצל, אשר נותן חיות למקום ומשנה את אופיו לפי שעת היום או עונת השנה.

המרחב הציבורי בין מוזיאון הטכנולוגיה, לבין מוזיאון הטבע, מתחת לגג הצל הקטן, משמש מקום שהות עם אפשרויות ישיבה ונקודות מבט רבגוניים אל הסביבה וגינות המוזיאון, ויכול לשמש, בעת הצורך , ככיכר כניסה נפרדת למוזיאון הטכנולוגיה. 


במבנה הכניסה נמצאות פונקציות אופייניות למיקום זה, כגון מכירת כרטיסים, מלתחות ושטח לתצוגה מיוחדת. בקומה התחתונה מרכז לימודי, הכולל אודיטוריום וחדרי סמינר בעלי נגישות ישירה מרחוב בורלא עבור אירועים מיוחדים. מסעדה ,אזור אירועים ותצוגה לגיל הרך בעלי יציאה לגן נמצאים במפלס האמצעי.


הדרך אל המוזיאונים מובילה מהמבואה כלפי מטה למפלס התיכון, שם "רחוב המוזיאונים הפנימי" מקשר בין המבנים השונים: מצד אחד מוזיאון הטבע ואחריו מוזיאון הטכנולוגיה בדרום, ובצד השני חיבור המבנה הקיים של מוזיאון המדע והרחבתו בצפון. ממעבר זה נוצרים מבטים מפתיעים אל תוך אזורי התצוגות וגינות המוזיאון. 


רחוב המוזיאונים הפנימי מחבר את המפלסים האמצעים של מבני המוזיאונים. הוא עוקב ומתייחס לטופוגרפיה באמצעות רמפות שעולות לכיוון צפון. כפועל יוצא ניתן להשתמש בקומה התחתונה של מוזיאון המדע והרחבתו לצרכי שירות והנהלה, בעוד שתי הקומות מעל משמשות כחללי תצוגה ולימוד. התוספת למוזיאון המדע בדרום מחדשת את הכניסה של המוזיאון הקיים, מוסיפה לה גלריית מבוא ומחברת אותה אל הרצף הבנוי. ההרחבה מצפון מאפשרת גמישות בתנועה וחללי התצוגה בדומה לשאר הבניה החדשה. מוזיאון המדע אם כך, ממשיך את מכלול המבנים ומסתיים בגן מדע חדש המתחפר בקרקע. 


שטחי התצוגה תוכננו בצורה גמישה, הם בעלי אולמות גדולים ועמודים מעטים, וכוללים גרעין מדרגות ושרות. מתכנני התערוכות יכולים ליצור אזורים סגורים או פתוחים בעלי רמות תאורה שונות לפי הצורך. תוך שליטה על מבטים מענינים אל החוץ, הגנים והרחוב הפנימי.בנוסף למוזיאונים הבודדים מתוכננים גם פלנטריום וחלל גדול שישמש אטרקציה עתידית, גם הם בעלי כניסה נפרדת מהרחוב הפנימי. ומאפשרים הפעלה נפרדת. 


בקומת הבסיס כל שטחי התצוגה מסודרים לאורך החזית. כך ניתן להשתמש בשטחים הבלתי מוארים במדרון כחניה תת קרקעית וכאזור טכני הנמצא בקומת הביניים מעל החניון. כמו כן, קיים קשר ישיר על ידי מעלית המחבר בין החניון מפלס רחוב בורלא לבין מבואת הכניסה. איזור האספקה והשירות נמצא בחניון מוזיאון המדע הקיים. 


במוזיאון הטבע מוצגים ארבע נושאי תצוגה: אקולוגיה במפלס התיכון, אדם בטבע במפלס העליון אסטרופיזיקה ומדעי כדור הארץ במפלס התחתון. חלוקת הנושאים נגזרת על ידי דרישות התאורה ויחסי הגומלין בין השטחים. כך, לדוגמה, מתאפשרת הצצה אל תערוכת האסטרופיזיקה ממבואת הפלנטריום. כל איזור תצוגה מכיל חדר הדגמה קטן היוצר קשר בין התיאוריה לבין המעשה. בקומת ביניים, מתחת לרחוב הפנימי נמצא מרכז הלימוד של מוזיאון הטבע, ולצידו איזור טכני. 


במונחים של אחריות סביבתית, המוזיאון שם דגש על שמירת האקלים המבנית: רוב מעטפת הבניין חופפת ישירות לאדמה באמצעות ניצול הטופוגרפיה והגנים. משטחים פוטו וולטאים מצלילים את משטחי הגגות ומאפשרים מעבר של אוויר תחתם. כך יתקררו הגגות בלילה וישמשו לאיוורור החדרים. 


ההגנה מפני השמש הינה מבנית: חזיתות הזכוכית נסוגות ארבעה מטרים פנימה ומוצללות על ידי הקומות שמעל או הגג. לאורכן וילונות גלילה פנימיים אשר יכולים לשמש בנוסף כמסכי הקרנה לתצוגה מבפנים או מבחוץ. כמו כן החלונות כפולים, ועשויים זכוכית מגנה מקרינת שמש. 


השימוש באבן הירושלמית מתבצע באמצעות משטחים צרים וארוכים במיוחד, ומדגיש בכך את אופקיות הבניין כמו מעין המשך של השכבות הגאולוגיות שבקרקע מתחת.  פיתוח השטח והגנים נעשה בזיקה למקום, לארץ ולתרבות. הגן אינו משמש רק לנוי, תפקיד הגנים גם ללמד, לחוות ולחוש. הם קשורים לרחוב הפנימי ולחללי התצוגה. 


הגן הדרומי הינו המשך ישיר לתצוגה, ותפקידו לעורר סקרנות וחושים. במרכזו "כתה פתוחה" מונמכת ומוצלת, המאפשרת העברת שיעורים, כמו גם התכנסות ספונטנית, תחת העצים הרחבים.

במרכז, על גג תצוגת מדעי כדור הארץ הטבע שוכן גן "החיים תחת השמש" בו ישתלו צמחים חסכניים במים - הגן החשוף מזכיר את האקלים הקיצוני של דרום הארץ וניתן יהיה ללמוד בו על אנרגיה סולארית והתפלת מים. 


בין מוזיאון המדע למבנה הכניסה ימוקם גן הגשר, המשמש גם גן למסעדה ויהיה פתוח לציבור הרחב. 


את הפרוייקט ניתן לבצע במספר שלבים. בשלב ראשון יוקם בנין הכניסה. שלב זה כולל גם את החיבור למוזיאון המדע הקיים, את גרם המדרגות החיצוני ואת הפלנטריום. האזור שמתוכנן לתערוכות מיוחדות ישמש בתחילה לתערוכות טבע. בשלב בשני יבנו המבנה הראשי של מוזיאון הטבע, החניון וגן השמש. בשלב בשלישי יורחב מוזיאון המדע לכיוון צפון. ולבסוף, בשלב באחרון, מוזיאון הטכנולוגיה, חלל לאטרקציה עתידית וגן נוסף ישלימו את המתחם.


מה דעתך? 



אדריכלים ומעצבים, אנו מזמינים אותכם לפרסם את הפרויקטים שלכם במגאזין האדריכלות והעיצוב הישראלי אשר הוקם למענכם - arcHeb - מוזמנים לשלוח את הפרויקטים שלכם לפי ההנחיות למעלה (ראו לשונית "פרסם") . כולם מוזמנים לשלוח!!! . העבודות יוצגו באתר, בדף הפייסבוק של המגאזין ובניוזלטר השבועי. התצוגה ללא תשלום.

Facebook Comments

0 Responses So Far:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר