המגדל המשולש של פריז.. יש עוד סיכוי / herzog & de meuron ↓

יום שלישי, נובמבר 25, 2014 | , , , , , |


לפני כשבוע, למרות שנדחה על ידי מועצת העיר של פריז, למגדל המשולש יש עדיין סיכוי להיבנות, זאת לאחר שראש העיר אן הידלגו הכריז על ההצבעה המקורית כלא חוקית. עתירה לתמיכה בפרויקט גם נעשתה זמינה באינטרנט, המגובים על ידי שמות אדריכלים מפורסמים כמו רנצו פיאנו ודומיניק פרו.

נחשף לראשונה בשנת 2008, הפרויקט המשולש של הרצוג ודה מרון יתנשא בגובה של כ -200 מטרים בפורט דה ורסאי בפריז. גורד השחקים יהיה בעל פרופיל כל כך רזה עד כדי שהוא כמעט איננו מטיל צל והאוריינטציה שלו תהיה מותאמת כדי לנצל גם אנרגיה סולארית וגם את אנרגיית הרוח.

במידה ותצא לפועל, הפירמידה החדשה של פריז תהיה רב הקומות הראשון שאושר לבנייה במרכז של העיר מאז 1977, הודות לביטול איסור בן 31 שנים שניתן על ידי ראש העיר הקודם של פריז, ז'אק שיראק. 

לאתר התמיכה בפרויקט

להמשך הכתבה בניו יורק טיימס- לחצו.











Size of plot of land: 7,500 m2
Height: 180 m
Width at the base: 35 m
Width at the summit: 17 m
Floor area: 92,204 m2
Office space: 84,930 m2
Public space: 6,650 m2
Commercial space: 1,585 m2

מאתר האדריכלים:

""Triangle” is primarily perceived at the metropolitan scale of the city of Paris. Its elevated stature will lend major visibility to the Porte de Versailles and the Parc des Expositions site within the overall conurbation. It will also permit its integration in the system of axes and perspectives that constitute the urban fabric of Paris.

On the scale of the Porte de Versailles site, the project will also play a significant role in the reorganisation of the flow and perception of urban space. The Parc des Expositions site currently forms a rupture between the Haussmannian fabric of the15th district of Paris and the communities of Issy-les-Moulineaux and Vanves, emphasised by the visual impact of the peripheral boulevard. 

he square of the Porte de Versailles is a complex space in its current configuration. Its initial semi-circular organisation is difficult to interpret given the many visual obstructions and lack of clearly identified public spaces between the Parc des Expositions and the opposite buildings. Building on the square itself would intensify this complexity: our project therefore proposes to free this space by positioning itself along the avenue Ernest Renan. This decision offers three major advantages: 

• It permits the creation of a public square and park between the boulevard Victor and Hall 1 of the Parc des Expositions, by reorganising the logistic flows. 
• It creates a strong link between what are known as the “petit” and “grand” parcs, the two poles of the Parc des Expositions.
• It marks the Paris / Issy-les-Moulineaux axis, allowing the urban space to cross the peripheral boulevard by activating the entire facade of the avenue Ernest Renan.

Situated along the avenue, the project is located at the heart of the Parc des Expositions site, setback from the surrounding residential areas. The building’s trapezoidal footprint is generated by rotating the north and south axis from the rectangular plot to create a dynamic setback from the peripheral boulevard to the south and from the Palais des Sport to the north. The volume also takes into account the impact of a high building on its environment. Its triangular shape reduces casting shadows on adjacent residential buildings. The environmental approach of the project is also perceptible in its simple, compact volume, which limits its ground impact. 
This dialogue with the urban context is not limited to its silhouette and its location on the site, but also defines the internal organisation and texture of the project. The evocation of the urban fabric of Paris, at once classic and coherent in its entirety and varied and intriguing in its details, is encountered in the façade of (the) Triangle. Like that of a classical building, this one features two levels of interpretation: an easily recognisable overall form and the fine, crystalline silhouette of its façade, which allows Triangle to be perceived in various ways. 

The west façade simply extends vertically so as to anchor the project in relation with the adjacent Hall1, while providing the efficient, repetitive footprint necessary for the integration of state of the art single office spaces. The east façade is steadily stepping, setting itself back from the property line creating diverse floor plates for open plan offices. The filigree, crystalline nature of the north and south façades decompose the volume to further define its internal functions like meeting rooms and large offices while allowing further integration with the adjacent residential buildings."


מחפשים אדריכל? מחפשים מעצב פנים?
אדריכלית דיצה וילר דוידי / www.neo-arch.com
אדריכלים ומעצבים, אנו מזמינים אותכם לפרסם את הפרויקטים שלכם במגאזין האדריכלות והעיצוב הישראלי אשר הוקם למענכם - arcHeb - מוזמנים לשלוח את הפרויקטים שלכם לפי ההנחיות למעלה (ראו לשונית "פרסם") . כולם מוזמנים לשלוח!!! . העבודות יוצגו באתר, בדף הפייסבוק של המגאזין ובניוזלטר השבועי. התצוגה ללא תשלום.

Facebook Comments

0 Responses So Far:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
arcHeb | מגאזין חדשות יומי לאדריכלות ועיצוב בעברית! Copyright © 2010 arcHeb Theme is Designed and Written by yANIVdAVIDI Home | RSS Feed | Comment RSS כל הזכויות שמורות לאתר arcHeb ולאתרים מהם הובא החומר . אין להעתיק,לשכפל,לתרגם,לצלם וכדומה כל מידע מהאתר ללא רשות. למידע נוסף, נא ליצור קשר